Afectiuni ale coloanei vertebrale si felul in care acestea se rasfrang asupra intregului organism
Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale
CIFOZA, SCOLIOZA SI LORDOZA
Aceste afectiuni sunt modificari patologice de ax ale coloanei vertebrale.
Cifoze
Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (in planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Cifoza se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, in fata, provocand cocoasa, compensata fiind, printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei. Cifoscolioza este o deviatie dubla a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioara si curbura laterala.
Scolioza
Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales in regiunea lombara, in plan frontal, mai mult de 100, luand forma literei „C”, urmata uneori de o modificare compensatorie aparuta in zona urmatoare, realizand litera „S”. Aceasta deformare, observata mai bine din spatele persoanei sau din fata, se poate realiza spre dreapta sau spre stanga, in functie de greselile de pozitie ale coloanei.
Lordoza
Lordoza este normala doar in regiunea cervicala si dorsolombara, dar devine anormala atunci cand afecteaza o alta parte a coloanei vertebrale sau atunci cand devine foarte accentuata.
Netratate, in timp, aceste afectiuni se pot permanentiza, iar in momentul in care persoana incearca sa adopte o pozitie corecta, duc la aparitia durerilor de spate.
BOLILE COLOANEI VERTEBRALE
Aparitia bolilor de coloana vertebrala poate fi grabita de traumatisme ale coloanei, pozitii incorecte ale coloanei in timpul activitatii, caratul greutatilor prea mari, osteoporoza, cifoza, scolioza etc. Toate aceste cauze pot conduce in timp la hernie de disc, sciatica, stenoza spinala si spondiloza. In cazurile in care articulatiile de la nivelul coloanei vertebrale tind sa se inflameze, poate sa apara spondilita anchilozanta.
Deteriorarea discului intervertebral
Cea mai intalnita afectiune la coloana este deteriorarea discului sau osteoartrita. Organismul imbatraneste in timp, iar discurile se deshidrateaza sau se usuca si isi pierd capacitatea de a amortiza socurile. Oasele si ligamentele ce alcatuiesc coloana vertebrala devin si ele mai putin flexibile. Deteriorarea discurilor este o reactie normala a organismului si nu constituie o reala problema. Problema apare atunci cand aceste discuri incep sa puna presiune asupra ramificatiilor nervoase din apropiere sau pe maduva spinarii.
Stenoza spinala (stenoza de canal vertebral)
Un alt rezultat al degenerarii coloanei vertebrale este stenoza spinala lombara (LSS). Aceasta boala implica o ingustare a canalului care gazduieste maduva spinarii si ramificatiile nervoase. Deoarece canalul rahidian se reduce, maduva spinarii este adesea comprimata in totalitate, si nu doar un singur nerv. Pacientii care sufera de LSS, simt uneori o senzatie de slabiciune si dureri la nivelul picioarelor, o durere surda in zona lombara a spatelui, intepaturi in picioare sau fese atunci cand merg sau cand stau in picioare. Simptomele LSS apar de obicei la pacientii cu varsta trecuta de 50 de ani. Exista si stenoza spinala cervicala.
Spondiloza
Spondiloza este o afectiune care apare in mod natural ca urmare a inaintarii in varsta. Este un proces normal de degradare a coloanei vertebrale si elementelor adiacente (muschi, ligamente paravertebrale si discuri intervertebrale) dupa solicitari repetate.
Spondilolisteza
Degenerarea coloanei poate duce si la aparitia unei alte afectiuni numita spondilolisteza, ce se caracterizeaza prin alunecarea anterioara a unui corp vertebral fata de restul vertebrelor. Mai exact o vertebra se poate deplasa si iesi din aliniamentul celorlalte vertebre adiacente. Ca si la celelalte afectiuni ale coloanei vertebrale, tratamentul conservator poate alina durerea, cu exceptia cazului in care radacina nervului este iritata.
Simptomele afectiunilor de coloana
Zona cervicala
In aceasta zona, manifestarile simptomatice ale acestor boli degenerative cuprind de la parestezii ale membrelor, greutati in efectuarea anumitor miscari, stari de oboseala, ameteli si dureri de cap, sunete in urechi, vederea incetosata, dificultati de concentrare si de memorie etc, fiind afectati nervii care pleaca de la nivelul coloanei cervicale spre cap, umeri si maini.
Zona dorsala (toracala)
Daca zona cu probleme se afla pe coloana dorsala, atunci simptomele pot sa includa nevralgiile intercostale, tulburari de genul distoniei neurovegetative si altele.
Zona lombara
In aceasta zona, simptomele date de spondiloze sunt mai deosebite. Pot sa apara lombalgii, dureri pe traiectul nervului sciatic.