Dureri de spate
Azi este una din acele zile in care simti nevoia sa stai numai in pat pentru ca durerile de spate nu te lasa sa te misti? Solutia durerilor tale nu este sedentarismul, din contra. Fa cateva exercitii usoare si vei vedea ca te vei simti mult mai bine!
In ciuda durerilor de spate, coloana vertebrala trebuie sa fie mereu in miscare. Exista exercitii usoare care se pot face chiar si in perioadele cand durerea de spate te chinuie.
Exercitiile precum mersul, inotul sau plimbarea prin apa pot ajuta la mentinerea unui spate sanatos. Aceste exercitii conduc la o mai buna oxigere a inimii si a altor muschi. Muschii care primesc frecvent un sange bine oxigenat se pastreaza sanatosi.
Exercitii speciale:
Stai intins pe spate, pe o saltea, nu direct pe podea, cu genunchii indoiti si talpile fixate pe sol, iar spatele nu-l tine incordat. Ridica-te usor pe calcaie. Repeta miscarea de cinci ori.
Din culcat pe burta, in sprijinit pe coate, antebrate si palme, impingi in punctele de sprijin si extinzi mult spatele. O varianta este extensia coloanei vertebrale din sezand pe burta, simultan cu miscarea de indepartare laterala a bratelor si revenirea lor.
Miscarea de flexie a coloanei lombare se realizeaza prin ridicarea genunchilor la piept, ajutata cu ambele maini si coborarea lor lenta, ce se executa din pozitia culcat pe spate. Crede-ne, este un exercitiu pe cat de simplu, pe atat de eficient!
Stai cu picioarele departate pana la nivelul umerilor. Pui mainile pe umeri si rasucesti lent, spre dreapta, tot corpul. Apoi spre stanga. Dar talpile vor ramane in acelasi loc.
Stai cu picioarele departate la nivelul umerilor si ridici lejer mana dreapta in sus, iar pe cea stanga o lasi sa coboare usor pe langa corp. Repeti exercitiul si cu mana stanga. Te ridici pe varful picioarelor, ca si cum ai vrea sa te sprijini cu degetele de tavan. Revii cu mainile pe langa corp in pozitia de drepti.
Stai pe un scaun.Tine un genunchi la piept. Ridica celalalt picior la nivelul sezutului scaunului, cu genunchiul drept si degetele de la picioare indreptate in sus. Stai in aceasta pozitie cateva secunde si schimba picioarele.
Poti incerca de asemenea sa faci podul. Stai intins pe podea pe spate. Arcuieste spatele si sprijina-ti greutatea corpului pe calcaie si umeri tinand capul ridicat de la podea. Pastreaza-ti aceasta pozitie timp de cateva secunde si apoi creste treptat durata pana la doua minute.
Sfat! Foloseste un brau cald inainte de a face exercitiile si gheata dupa ce ai terminat antrenamentul.
Pentru ameliorarea durerilor de spate, puteti folosi Centura Universala.
Ce exercitii trebuie evitate cand ai dureri de spate?
- Abdomenele tinand picioarele intinse;
- Abdomenele ce implica indoirea picioarelor, cand suferi de durere acuta;
- Ridicarea picioarelor in timp ce stai intins pe spate;
- Ridicarea de greutati mai sus de talie;
- Atingerea degetelor de la picioare din pozitia de stat.
Daca ai dureri de spate frecvente, este bine sa faci zilnic aceste exercitii usoare si rezultatele pozitive nu vor intarzia sa apara.
Tratamente a coloanei vertebrale
- fizioterapia - cum ar fi de exemplu terapia prin caldura pentru imbunatatirea circulatiei sangvine (cu ultrasunete) sau stimularea electrica nervoasa transcutanata;
- ortezele cervicale - care pot fi utilizate pe perioade scurte de timp in scopul ameliorarii durerii prin restrictionarea mobilitatii cervicale. Cu toate acestea, cercetarile au evidentiat faptul ca imobilizarea gatului poate incetini procesul de recuperare dintr-un traumatism rezultat prin miscari excesive de pendulare a capului;
- tractiunea - o tehnica utilizata pentru intinderea si indreptarea gatului si relaxarea radacinilor nervilor spinali. Aceasta poate fi utilizata in cazul in care nu exista un risc de instabilitate la nivelul gatului.
Tratamente complementare si alternative
Metodele complementare si alternative de tratament sunt utilizate uneori pentru ameliorarea durerii si refacerea mobilitatii.
Acestea sunt:
- terapia manuala - ca de exemplu in cadrul tratamentelor chiropractice si osteopate. Terapia manuala presupune de obicei efectuarea de catre un practician experimentat a unor manevre de rasucire, tractiune sau impingere cu scopul de a realinia articulatiile si oasele. In timp ce miscarea de mobilizare usoara nu prezinta riscuri cunoscute, manipularea rapida si cu forta a gatului, practicata de unii chiropracticieni este raspunzatoare de unele cazuri rare dar grave de leziuni neurologice si chiar deces. S-a demonstrat ca manipularea rapida a gatului poate cauza leziuni ale arterelor vertebrale si hernii de disc, care pot avea ca rezultat producerea accidentelor vasculare si instalarea invaliditatii;
- Yoga - un program de exercitii care ajuta la imbunatatirea mobilitatii si a respiratiei, diminuarea stresului si mentinerea sanatatii. Componentele de baza ale practicilor yoga sunt reprezentate de respiratia corect efectuata si adoptarea unei pozitii adecvate;
- masajul - care presupune aplicarea unei presiuni la nivelul tesuturilor moi ale corpului (in special la nivelul muschilor) cu scopul de a reduce tensiunea si durerea, a imbunatati circulatia si a incuraja relaxarea;
- acupunctura - efectuata de obicei prin inserarea unor ace fine la nivelul pielii. Acupunctura este utilizata pentru ameliorarea durerii si tratamentul multor afectiuni.